Een Bengaal, niet voor iedereen!
Wie wordt er nou niet verliefd op het mooie uiterlijk van een Bengaal? Echter gaat er achter dit uiterlijk een zeer nieuwsgierige, zeer actieve, extreem gevoelige, luidruchtige, territoriale en intelligente poes/kater schuil die veel behoefte hebben aan fysieke en mentale stimulatie.
Dit ras is niet geschikt voor mensen die het vaak druk hebben, veel van huis zijn en kinderen of andere huisdieren die slecht tegen veel prikkels/onrust kunnen.
Als men niet de moeite neemt om onderzoek te doen naar dit prachtige ras, is de kans groot dat men in de chaos komt te zitten. Wat erger is, gedragsproblemen komen later aan het licht en niet iedereen is daar klaar voor en wat gebeurt er dan met de arme Bengaal?!
Wilde voorouders
Bengalen zijn een directe afstamming van een Aziatische luipaardkat. Deze soort past zich aan in stedelijke en landelijke gebieden, jaagt ’s nachts en sluipt van de grond tot in de boomtoppen. Het is dus geen wonder dat elk ras, vermengd met de Aziatische luipaardkat, wilder en actiever is dan enig andere poes/kater.
Een Bengaal kan je gek maken! Ze hebben steeds een uitlaatklep nodig voor hun hoge energie.
Bengaalse katten van de eerste generatie kunnen minder handelbaar zijn dan degenen die verder verwant zijn aan hun voorouder. Ze zijn immers een kruising tussen een Aziatische luipaardkat en een huiskat.
Hoge energie, hoge vraag naar stimulatie
Ze zijn altijd onderweg, kijken met grote belangstelling naar de activiteiten in je huis, spelen met alles. Je kunt ze niet de hele dag alleen laten, vooral niet als ze geen gezelschap hebben, want dan vervelen ze zich snel.
Bengalen zien er wild uit en kunnen zich ook wild gedragen, zodat ze op meubels springen en rondrennen. Als je ze geen beweging geeft, dan doen ze het zelf en dat loopt meestal niet goed voor je af.
Verveling en depressie
Gebrek aan tijd voor je Bengalen kan leiden tot een van de twee dingen, verveling of depressie.
Verveling is de meest effectieve factor in het creëren van een problematische kat en eenzaamheid die zich ontwikkelt tot depressie zal gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. Bengalen zijn sociale katten, want waarom hebben ze anders je tijd en aandacht nodig? Idealiter zijn ze samen met een mede-Bengaal of een andere harige vriend, zoals een hond of een andere kat.
Gedragsproblemen
Bengalen hebben drie veel voorkomende gedragsproblemen:
Plotseling bijten en krabben, luid miauwen, territoriale problemen. Het vereist geduld en herhaling om deze problemen te minimaliseren.
Wanneer deze problemen opduiken, moet je een onderzoek doen naar het waarom.
Ongerechtvaardigd krabben en bijten kan bv speelagressie zijn en u kunt dit al dan niet hebben aangemoedigd. Hard miauwen kan een indicatie dat uw kat iets nodig heeft, het kan een schreeuw om pijn zijn, maar ze zijn ook gewoon erg vocaal.
Wanneer uw Bengaal zijn behoefte naast de kattenbak gaat doen kan het zijn omdat ze kieskeurig zijn met hoe schoon ze het willen hebben, ze zich ongemakkelijk voelen of het kan ook territoriaal of dominant gedrag zijn.
Gezondheid
Over het algemeen zijn Bengalen gezond katten, maar net als de meeste andere rassen kan een Bengaal vatbaar zijn voor (erfelijke) ziekten. Goede fokkers laten hun poezen/katers dan ook regelmatig testen op HCM (via echo en DNA), PKD (via echo en DNA), PRA/B (via bloed of speeksel), FELV (via bloed of speeksel) en FIV (via bloed of speeksel).
Tegenwoordig bestaat er ook een FIP test, echter hier wordt alleen getest op het coronavirus dat eventueel kan muteren in FIP. De vraag is dus hoe betrouwbaar deze test is voor FIP want lang niet iedere kat die dit type coronavirus heeft ontwikkeld FIP.
Goedkope prijzen en slechte fokkers
Sommige mensen nemen genoegen met een goedkope prijs, alleen maar om een kat van dit ras mee naar huis te kunnen nemen. De arme Bengaal kan een slechte gezondheid of slechte prestaties vertonen door onethische praktijken van fokkers zonder erkenning.
Zijn Bengalen goede huisdieren?
Ja, dit ras is een uitstekend huisdier, want ze zijn atletisch en nieuwsgierig en passen goed bij een actief gezin, vooral met een soortgenoot (kan een kat of een hond zijn). Ze leren graag, maar alles gaat op hun manier, in hun tijd en in hun tempo. Ze hebben vaak even wat tijd nodig om aan hun nieuwe personeel te wennen, maar dan zijn het geweldige dieren.
Verwacht echter geen knuffel- en/of schootkat. De ene komt direct bij je liggen, de andere blijft liever meer op zichzelf, maar over het algemeen houden ze er niet van om opgepakt te worden.
Al deze prachtige eigenschappen daar gelaten, Bengalen zijn luidruchtig, zijn een flinke hand vol, kunnen krabben of bijten, kunnen kieskeurig zijn met de kattenbak en met hun eten, kunnen territoriaal of dominant zijn en te energiek en te veeleisend zijn voor mensen die alleen op het uiterlijk afgaan en zich niet verdiepen in het karakter van dit ras. Vraag jezelf dus echt goed af of dit een ras is dat bij jouw situatie past en blijft passen.
Zijn Bengalen vervelend?
Ja en nee!
Ze kunnen nogal vocaal zijn als het gaat om hun behoeften, veel erger als ze zich vervelen. Het is een must om speeltijden in te stellen voor uw Bengaal, zeker in de avond zodat ze ’s nachts minder energie hebben om u lastig te vallen. Ze kunnen u midden in de nacht luid miauwend wakker maken om allerlei redenen. Als u van huis gaat komt u misschien terug in een behoorlijke puinhoop en chaos hier en daar. Natuurlijk is er altijd een oorzaak voor dit vervelende gedrag. Bengalen zijn atletische en plezierige katten die altijd in zijn voor avontuur. Door hun behoeften aan fysieke en mentale stimulatie te verwaarlozen, kunnen ze nogal vervelend doen.
Zijn Bengaalse katten agressiever?
Ja, Bengaalse katten kunnen agressiever zijn dan de typische huiskat. Wat Bengalen tot een speciaal geval maakt, heeft te maken met hun wilde afkomst.
De Aziatische luipaardkat, de voorouder van de Bengaal, is een solitair zoogdier dat in bossen leeft en territoriaal is. Overdag rusten ze in bomen en gebruiken ze geursporen of krassen om hun huis in een bepaald gebied te vestigen.
Bengalen nemen veel over van de prachtige wilde luipaardkat en zijn territoriaal en kunnen agressief tegenover katten/mensen/andere dieren zijn die vreemd zijn aan hun territorium.
Zijn Bengaalse katten knuffelig?
Dit ras is niet gedefinieerd tot één karaktertrek en elke Bengaal heeft een eigen persoonlijkheid. Over het algemeen zijn het niet de meest aanhankelijke katten, hoewel ze wel behoefte hebben aan menselijke interactie.
Als ze jong zijn, kunnen huisdieren worden getraind om te wennen aan lichamelijke affectie en kunnen ze aanhankelijk worden. Kittens die door hun baasjes zijn geknuffeld en voortdurend zijn aangeraakt, hebben de neiging om op volwassen leeftijd aanhankelijkheid te vertonen.
Zijn Bengaalse katten slimmer dan normale katten?
Bengalen vertonen een hogere intelligentie dan normale katten door hun grote nieuwsgierigheid die hen ertoe brengt te kijken naar en te interageren met het voorwerp van hun verlangen. Kijk hoe uw kat observeert hoe u de deur opent en sluit en binnen enkele dagen of weken kan hij toepassen wat hij heeft geleerd en dat kan een goede of slechte ontdekking zijn voor u en uw Bengaal. Om uit te voeren wat ze zien, moeten ze hun geheugen gebruiken. Hun intellect maakt hen ideaal voor gemakkelijke training (hoewel het voor sommigen lastig kan zijn) en hoewel dit een positieve eigenschap is, betekent het ook dat ze slim genoeg zijn om kattenkwaad uit te halen.
Zijn Bengaalse katten moeilijk?
Ja, ze kunnen moeilijk zijn omdat ze gedragsproblemen kunnen vertonen als ze niet goed gesocialiseerd en verzorgd worden. Ze hebben aandacht nodig vanwege hun energieniveau in combinatie met hun grote nieuwsgierigheid. Het is een must om uw tijd te investeren in dit ras, plus mentaal uitdagend speelgoed. Wanneer niet aan dergelijke eisen wordt voldaan, kan uw Bengaal zich gaan vervelen, wat kan leiden tot constant miauwen, spelen met de verkeerde voorwerpen in huis, plassen en poepen op de verkeerde plaatsen, enz.
Ik wil u geenszins ontmoedigen. Aan de andere kant zijn Bengalen aanhankelijke en intelligente wezens die een plezier kunnen zijn om in de buurt te hebben, als je weet wat je doet.
Zijn Bengaalse katten het geld waard?
Bengaalse katten zijn het geld waard voor de juiste en volwassen eigenaar! Een goede prijs kan variëren tussen €1.750 en €5.000, afhankelijk van vele factoren, zoals bv poes/kater, kleur, bouw en kwaliteit maar ook hoe de kat “gebruikt” gaat worden (liefhebber, show, fokken, show en fokken)
Ze zijn een uniek ras, een mix van de Aziatische luipaardkat en huiselijke katachtigen, wat ze des te aantrekkelijker maakt voor mensen. Wees je ervan bewust dat Bengalen, zoals elk huisdier, hun eigen problemen hebben.
Is het slecht om een Bengaalse Kat te kopen?
Ja, het is slecht als je je niet in dit ras hebt verdiept voor aanschaf. Ze zijn prachtig en uniek, maar ze hebben constant beweging en interactie nodig, moeten goed worden getraind en gesocialiseerd (om ongewenst gedrag te voorkomen). Leer ze al op jonge leeftijd aan alles wennen, zoals bezoekjes aan de dierenarts, autorijden, in een mandje gaan, aan een tuigje lopen, andere mensen en dieren, enz.
Zorg ervoor dat u uw Bengalen koopt van erkende fokkers die zich houden aan de ethische normen van de rassenverenigingen. Een erkend fokker zal zich houden aan de regels van het land waar ze de cattery houden, geen kittens verkopen zonder stamboom (in veel landen verplicht om de generaties aan te tonen), zal de benodigde testen op beide ouders laten doen (hcm, pkd, pra/b, felv en fiv) en niet fokken met een poes/kater die op deze testen postitief wordt bevonden.
Denk er aan dat een stamboom hoort bij de poes/kater en dient ten alle tijden met het kitten (of volwassen poes/kater) mee gegeven te worden. Een fokker mag de stamboom niet bij houden tot bv de nieuwe eigenaar een poes/kater heeft gecastreerd/gesteriliseerd.
De enige reden waarom een stamboom na gestuurd mag worden, is als de stamboom nog niet is toegekomen bij de fokker. In dat geval zal de fokker een bewijs van aanvraag hebben en moeten tonen.