DE HEILIGE BIRMAAN
Dit ras is herkenbaar aan de zogenaamde “point”-aftekeningen en de opvallende witte voetjes. Het is een echt gezelschapsdier, die soms eenkennig kan zijn. Lees voor het kopen eerst goed of de Heilige Birmaan het ras is dat bij u past. Ga niet alleen op het uiterlijk af.
Algemeen:
Het ontstaan van de Heilige Birmaan is niet te achterhalen. Er is een legende waarin wordt verteld over witte tempelkatten in Birma. Op een nacht werd te tempel overvallen en de opperpriester werd vermoord. Zijn witte kat sprong op het hoofd van de priester en veranderde van kleur. Het dier kreeg de blauwe ogen van de tempelgodin, met een gouden glans. Neus, oren, staart en pootjes kregen de bruine kleur van de aarde. Alleen waar de pootjes de priester hadden aangeraakt bleven wit. Toen deze bijzondere kat na 7 dagen stierf kregen alle andere katten in de tempel dezelfde aftekening. Zo zou de Heilige Birmaan zijn ontstaan. Aan het begin van de 20e eeuw kwamen de eerste Heilige Birmanen vanuit Birma in Europa terecht.
Een andere verklaring voor het ontstaan van dit ras , is dat er aan het begin van de 20e eeuw in Frankrijk Siamezen, Perzen en huiskatten met elkaar werden gekruist. Uiteindelijk zou uit die kruisingen de Heilige Birmaan zijn ontstaan.
Uiterlijk:
De Heilige Birmaan is een middelzware kat met een gewicht tussen de 3 en 6 kilo. Dit ras heeft een lange tot half lange vacht, kleine oren en diepblauwe ogen. Verder is de Heilige Birmaan bekend vanwege de zogenaamde “point”-aftekeningen. Hiermee worden de aftekeningen bedoeld op het gezicht, de oren, de poten, de geslachtsdelen en de staart. Deze points moeten een egale kleur hebben, contrasteren met de overige lichaamskleur en moeten ook overal dezelfde kleur hebben. De voeten zijn echter wit (ook wel handschoenen genoemd) en zijn kenmerkend voor dit ras. De voeten moeten gelijk zijn en ook weer contrasteren met de lichaamskleur.
De rest van de vacht is licht van kleur, de rug is goudbeige bij alle kleurvariëteiten. De kleur van de buik is zeer licht. De Heilige Birmaan komt voor in de volgende kleuren: Sealpoint (donkerbruin), Chocolatepoint (melkchocoladebruin), Bluepoint (blauwgrijs), Lilacpoint (licht blauwgrijs), Redpoint (rood) en Creampoint (lichtrood).
In alle kleurvariëteiten kunnen de volgende patronen voorkomen:
Tabbypoint (gestreept), Tortiepoint (schildpad gevlekt) of een combinatie daarvan Tabbytortiepoint.
Karakter:
De Heilige Birmaan is een rustige kat die staat omschreven als charmant, intelligent, bescheiden, tolerant, vredelievend en zachtaardig. Over het algemeen zijn het geen echte schootkatten, maar ze hebben wel graag contact met mensen. Het beste is om de Heilige Birmaan niet de hele dag alleen thuis te laten. De Heilige Birmaan kan nogal eenkennig zijn en richten zij zich erg op 1 baasje. De Heilige Birmaan kan een kieskeurige eter zijn.
In het algemeen zijn Heilige Birmanen zeer intelligent en doen ze graag spelletjes.
Verzorging:
Een Heilige Birmaan heeft een relatief makkelijk te onderhouden zijdeachtige vacht. 1 tot 2 keer kammen/borstelen per week is meestal voldoende. Wanneer je overweegt om de kat mee naar shows te nemen, is het handig als het dier gewent raakt aan wassen. Begin hier op jonge leeftijd mee. Hetzelfde geldt voor tandenpoetsen, het schoonmaken van ogen en oren en het knippen van de nagels.
Socialisatie en opvoeding:
Het is heel belangrijk dan een kitten went aan mensen, aanraking, allerlei verzorgende behandelingen, geluiden en andere dieren. Dit noemt men socialisatie. De socialisatieperiode van kittens ligt hoofdzakelijk tussen de leeftijd van 2 tot 7 weken. Er wordt daarnaast verondersteld dat katten ook een 2e socialisatieperiode kennen, die doorloopt totdat de kat 14 tot 16 weken oud is. Wanneer een kat niet goed gesocialiseerd is, kan het dier gaan lijden aan stress en angst. Dit kan resulteren in medische en gedragsproblemen.
Kittens mogen volgens de wet pas bij de moeder weg op een leeftijd van minimaal 14 weken en moeten dan volledig ingeënt, gechipt en gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Dit betekent dat de socialisatieperiode bijna geheel bij de fokker plaats vindt. Let er daarom bij de aanschaf van een Heilige Birmaan op dat de fokker uitgebreid aandacht besteedt aan de socialisatie van de kittens.
Ziekten en erfelijke aandoeningen:
De Heilige Birmaan wordt, over het algemeen, gezien als een relatief gezond ras met weinig problemen betreffende erfelijke aandoeningen. Voorkomende erfelijke aandoeningen in dit ras zijn scheel kijken en knikken in de staart. Verder zijn deze katten vatbaarder voor ademhalingsziekten (bv niesziekte). Zorg dus voor tijdige entingen en een goed hygiëne.
Neem altijd contact op met de dierenarts als er twijfels zijn over de gezondheid van de kat.
Aanschaf en kosten:
Een Heilige Birmaan met papieren kan worden aangeschaft via een fokker die is aangesloten bij een rassenvereniging en erkenning heeft van de Vlaamse overheid. Koop geen kitten als de moederpoes niet aanwezig is en als de kittens niet in huiselijke kring opgroeien. Let er op dat de fokker de kittens goed socialiseert en dat ze geënt, ontwormt en gechipt zijn.
De prijzen van een Heilige Birmaan liggen gemiddeld tussen 1000 en 1500 euro. Fok- en showdieren zullen duurder zijn.
Daarnaast zijn er aanschafkosten voor een mandje, een krabpaal, een kattenbak, voer- en waterbakjes en speelgoed. Voer, onderhoud en dierenartskosten bedragen al snel 400 tot 500 euro per jaar. Wanneer je naar shows wil gaan, dan krijg je te maken met allerlei aanvullende kosten zoals inschrijfgeld, reiskosten en de kosten voor het keuringsklaar maken van de kat. Ook kan je voor kosten komen te staan als de kat onverhoopt ziek wordt.